Ny lag om e-faktura

2019-01-24

1 april 2019 införs en ny lag, ”lagen om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling." Smart tillsammans med vår partner InExchange är redan förbereda för den nya lagen och vi har svar på era frågor om vad ni behöver göra för att uppfylla kraven och hur ni kommer igång!

DELA


Vem påverkas av den nya lagen? Om ni som företag har kunder inom den offentliga sektorn, som kommuner och landsting, är det nu enligt lag tvingande att skicka e-fakturor till dem. (Läs lagen Här)

Om vi har kunder som tillhör offentlig sektor, vad gör vi då? Ni tar kontakt med InExchange där ni skaffar ett konto för att kunna skicka e-fakturor via dem till kunden direkt från Smart.

Hur fungerar det i Smart? Att börja skicka e-fakturor med Smart är enkelt. Ni installerar en programvara, en så kallad virtuell skrivare, på er kassadator. Programvaran är mycket enkel och simulerar en skrivare. När man skriver ut en kundfaktura som skall gå elektroniskt till mottagaren väljer man att skriva ut till InExchange Fakturaskrivare istället för till den vanliga pappersskrivaren. Det går även att få ut en papperskopia till bokföringen per automatik.

Hur kommer vi igång? För Electras kedjekunder hänvisar vi till respektive intranät där ni kan läsa mer information under SMART för elektronisk kundfaktura.

  1. Anmäl och skaffa ett konto hos InExchange.
  2. Ladda ner och installera den virtuella skrivaren, InExchange Fakturaskrivare, på er kassadator och ta hjälp av InExchange för att göra tester.
  3. I Smart anger ni vilka kunder som ska faktureras via InExchange och sen är det bara att börja skicka e-fakturor.

Läs mer om hur InExchange jobbar med detta och vad det innebär på InExchange hemsida här.

Ni är också självklart välkomna att ringa eller maila in till SMART supporten!


Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till oss på Smart Support, så får du snabba och konkreta svar av experter på drift och teknik.
Maila oss, ring oss eller tryck på knappen och få support direkt.

Support direkt

Smart är butikskedjornas eget affärssystem. För handlare av handlare. Kontakta oss